Reizen

Op vakantie naar de Eifel – Mijn tips!

Deze zomervakantie zijn wij met ons gezin heerlijk een weekje op vakantie geweest naar de Eifel, in Duitsland. We waren voor het eerst met zijn zessen écht op vakantie en waren van plan om een hoop te gaan zien en doen en tegelijkertijd ook heerlijk vakantie te houden. Een week is dan kort, maar het is gelukt! Vandaag deel ik een aantal leuke tips, dingen die je echt moet doen of zien wanneer je in de Eifel op vakantie bent!

Centerparcs Park Eifel

We zaten in Centerparcs Park Eifel, een park wat heel veel wisselende recensies krijgt. Toch besloten we het erop te wagen, we zijn niet veeleisend en snel tevreden. Het park zag er verder prima uit en lag dichtbij een aantal leuke bezienswaardigheden. Onze Comfort Cottage was erg gedateerd en niet overal even schoon. Dat was een beetje een tegenvaller. Het huisje was duidelijk aan een grote schoonmaak toe. Uiteraard hebben we hier melding van gemaakt, maar besloten hier verder niet te veel energie in te steken. Dat zou ons veel te veel van onze vakantie kosten. Het park vond ik verder hartstikke mooi. Voor kleine kinderen is het zeker perfect met een uitgebreide Kids Factory met speelgelegenheid, een mooi, niet al te groot zwembad en leuke animatie. Van al deze dingen hebben we overigens niet veel gebruik gemaakt, omdat we het meest van de tijd op pad waren.

Ons huisje, aan de rand van het park. 

De huisjes waren allemaal in stijl! 

Vakantiehuis

Wij hadden uiteindelijk best een goede ervaring bij Center Parcs, maar ik kan me voorstellen dat dit misschien niet voor iedereen geldt. We zoeken eigenlijk altijd naar een vakantiepark en vergeten vaak dat er ook nog alternatieven zijn. Zo kun je natuurlijk ook prima voor een vakantiehuis gaan wat los staat van een park, bijvoorbeeld een vakantiehuis bij Interhome. Je zit dan vaak niet vast aan vaste aankomst- en vertrektijden, je zit niet in een druk park en bent dus een stuk vrijer en onafhankelijker.

Cochem

Cochem is een leuk pittoresk stadje ongeveer een half uurtje rijden vanaf het park. Deze toeristische plek ligt langs de Moezel en barst van de leuke restaurantjes, mooie huisjes en knusse winkeltjes. Tekenend voor Cochem is de beroemde Reichsburg, de burcht die letterlijk boven Cochem uitsteekt. Verder heb je in Cochem de Sesselbahn, de stoeltjeslift, die je naar de Pinnerkreuz brengt. Vanaf deze berg heb je prachtig uitzicht over Cochem en de wijde omgeving. In het stadje zelf is het karakteristieke marktplein een aanrader om even te kijken en verder lekker rond te slenteren door dit oude stadje. Eten kun je in Cochem ook erg leuk én voordelig. Bijvoorbeeld langs een van de vele restaurantjes met uitzicht over de Moezel. Een absolute aanrader!

Uitzicht over de Moezel en de Burcht

Het gezellige marktpleintje in Cochem

Koblenz

Waar Cochem een klein schattig stadje is, is Koblenz een stuk groter. Deze stad ligt zo’n driekwartier rijden vanaf het park. Koblenz is een mooie, toeristische en prachtige stad die ligt aan de monding van de Moezel in de Rijn. Een aanrader is om met de kabelbaan over de Rijn richting de Festung Ehrenbreinstein te gaan. Wanneer je hier ‘s ochtends heen gaat, is het nog niet druk en kun je rustig omhoog én op je gemak rondkijken in de vesting. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over Koblenz, de Moezel en de Rijn. Bijzonder is de Deutsches Eck, de plek waar de Moezel en de Rijn samenkomen. Het kleurverschil van de twee rivieren is erg mooi om te zien. Eenmaal weer beneden, kun je in Koblenz  lekker langs de Rijn richting de Deutsches Eck wandelen, om vervolgens langs de Moezel richting het oude stadsgedeelte van Koblenz te lopen. De stad staat vol prachtige oude huisjes en heeft leuke terrasjes en winkeltjes. In het nieuwe stadsgedeelte kan de shopliefhebber zijn hart ophalen met schattige winkeltjes maar ook met grotere winkelketens als TK Max, H&M en een grote DM Drogist.

Uitzicht vanaf Fort Ehrenbreinstein over de Deutsches Ecke. Zie dat kleurverschil in het water! 

Fort Ehrenbreinstein

Ulmen & Ulmener Maar – TIP!

Minder toeristisch, maar misschien wel de grootste aanrader die ik wil geven is het kleine stadje Ulmen en het Ulmener Maar. Per toeval kwam ik via Instagram iemand tegen die ook in de Eifel op vakantie was. Ik zag dat zij in het dorpje Ulmen waren en  we besloten hier ook eens te gaan kijken. In Ulmen vind je een maar, een burcht, een kerk, de sprookjesfontein en de bron voor zwangere vrouwen. Een maar is een meer van vulkanische oorsprong, ontstaan doordat de krater van de uitgebarsten vulkaan door grond- en/of regenwater werd opgevuld. Het Ulmener Maar is prachtig en je kunt hier rondom super mooi wandelen. Daarnaast vind je een beetje verstopt, een klein grasveldje aan het Maar waar over het algemeen vooral lokale bevolking komt. Ze komen om te zwemmen in het Maar of om er even uit te rusten na een rondje hardlopen bijvoorbeeld. Zwemmen in het Maar mag officieel niet, maar wordt gedoogd mits je de rust niet verstoord. Aan de voet van het Maar ligt de oude riddersburcht waarvan enkel nog een ruïne over is. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het Maar en over de mooie Vulkaaneifel. Door het dorpje kun je verder prachtig rondwandelen, een bezoekje brengen aan de grote kerk en heerlijk uitrusting op het sprookjesachtige pleintje mét de sprookjesfontein. We vonden het jammer dat we Ulmen pas aan het eind van de vakantie ontdekten, want we hadden hier graag nog een keer terug gekomen om te zwemmen. Een echte aanrader!

Overigens kun je in Ulmen ook prima boodschappen doen. Ulmen ligt zo’n 10 minuten rijden van het park en buiten de stadskern vind je een Aldi, Lidl en een Edeka. Laatstgenoemde kun je vergelijken met een Albert Heijn en hier liggen de prijzen dus ook gemiddeld wat hoger dan wat je gewend bent in Duitsland.

Uitzicht vanaf de Riddersburcht over het Ulmener Maar.

De dorpskern met sprookjesfontein. 

Wild- und Erlebnispark Daun

Leuk om te doen met kinderen is een bezoekje brengen aan het Wildpark in Daun. Je rijdt met de auto door dit park heen en komt langs allemaal “wilde” dieren zoals herten, wilde zwijnen, emoe’s, lama’s en bizons. Alleen het rijden en de tocht door de heuvels is al een hele belevenis. Onderweg kun je stoppen op verschillende plekken om de dieren te voeren en te aaien. Daarnaast zit er ook nog een klein soort Apenheul in het park waar je prachtig kunt rondwandelen. Op het eind van de rit vind je een hele grote speeltuin en een enorme kinderboerderij. Alleen dit is het entreegeld van €8 à €10 naar mijn mening al waard. Je kunt hier ook lekker eten en genieten van het zonnetje terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin.

Jippe wijst de weg! 

Een klein deel van de grote speeltuin in het Wildpark. 

Zoals je vast kunt raden, was onze vakantie super geslaagd. Een week was kort, maar het was te doen. Maar oh, wat vonden we het jammer dat we weer naar huis moesten. Ik vond de Eifel een prachtig gebied om op vakantie te wezen. We waren met drie pubers en een peuterpuber en iedereen heeft zich prima vermaakt. Het park was prima, maar je moet er naar mijn mening wel lekker op uit gaan. Maar goed, het zou ook zonde zijn wanneer je in zo’n prachtig gebied op vakantie bent en niets van de omgeving ziet, toch?

x Lisanne 

5 thoughts on “Op vakantie naar de Eifel – Mijn tips!”

  1. Zo grappig dat jullie precies daar zijn geweest. Wij zijn daar bijna tegelijkertijd geweest, alleen niet op Center Parcs, maar op een boerderij in Hörschausen (nog geen 5 minuten van Center Parcs). Wij gaan ook altijd in Ulmen boodschappen doen, zijn al tig keer naar het wildpark in Daun geweest (in Daun kun je overigens heerlijk Italiaans ijs eten). Wij zijn helemaal verliefd geworden op de streek en zolang de jongens geen andere vakantie willen dan naar Bauer Walter, blijven wij terugkomen. :)

    1. Snap ik helemaal! Wij zijn ook een beetje verliefd geworden op de Eifel en we vonden Ulmen echt prachtig! En grappig inderdaad, we hadden elkaar bijna tegen kunnen komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *