Persoonlijk

No Cellphone Day – Waarom en hoe ging het?

blogbanner-8

Als je mij volgt op Instagram heb je de ‘aankondiging’ al voorbij zien komen… Afgelopen dinsdag hielden wij een No Cellphone Day in huis. En niet alleen een No Cellphone, maar ook een No tablet en No computer Day. Back to basic. Want laten we eerlijk zijn, de telefoon is tegenwoordig niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Ook ik maak me er schuldig aan en zit regelmatig – doelloos – op mijn telefoon. Daarnaast gebruik ik voor het bloggen en ook mijn werk als docent veel mijn MacBook en iPad. Dinsdag gingen we een dagje zonder. Allemaal! Pris, ik én de drie pubers. Ik vertel je er in dit blog meer over!

Maar, waarom hielden we eigenlijke een telefoon-vrije dag? Vorig jaar stond dit eigenlijk al eens op de planning, maar kwam het er niet echt van. Het liefst wilden we zo’n dag houden wanneer iedereen thuis was. We waren erg benieuwd hoe iedereen zou reageren. Wat je zou doen als je geen toegang meer hebt tot je telefoon. We zijn allemaal ‘verslaafd’, al laat ik tegenwoordig mijn telefoon wel steeds vaker even thuis. Als ik wakker wordt, op het toilet zit, tv kijk en zelfs wanneer ik voorbereidingen doe voor school… De telefoon ligt altijd binnen handbereik. En yup, ik kijk er meer dan regelmatig op. Vaak zonder eigenlijk doel…

En dan de kinderen… Ik zeg vaak dat kinderen zich tegenwoordig eigenlijk niet meer vervelen. Want, wat doe je als je je verveelt? Juist! Dan pak je je telefoon erbij. Terwijl vervelen soms heel erg goed is. Wanneer je je verveelt wordt je namelijk creatief. Pak je dat boek wat je eigenlijk nog eens wilde lezen, pak je dat spel wat je vergeten was… Ga je dingen doen die je normaal niet doet en ontdekt ineens andere dingen om te doen.

IMG_2819

Guilty! 

Nu zijn wij vrij ‘streng’ en en ouderwets en beperken we de kinderen regelmatig in hun schermgebruik. De wifi gaat ‘s avonds uit en de kids moeten toestemming vragen wanneer ze achter hun tablet of computer willen. In het telefoongebruik daarentegen zijn we wat soepeler. Op hun twaalfde krijgen de kids bij ons een telefoontje, eerder niet. Daarna zijn ze in principe vrij om hem te gebruiken maar houden we er wel de controle op. Wanneer we merken dat er niets anders meer gedaan wordt, wijzen we de kinderen daarop en vragen we ze de telefoon weg te leggen.

Nu de kinderen wat ouder zijn, wordt dit natuurlijk steeds lastiger. We willen ze ook niet altijd overal in beperken omdat het nou eenmaal de maatschappij is tegenwoordig. Maar, daarom waren we extra benieuwd, ook naar ons zelf, hoe het zou gaan als we een dagje als gezin zonder telefoon zouden doorbrengen…

Maandagavond, voor het naar bed gaan, werden de telefoontjes ingeleverd. Niet wakker worden met telefoon, niet mijn blog checken, niet mijn winactie checken en geen What’s App. Eerlijk is eerlijk, in de ochtend vond ik het zeer vreemd en moest ik echt even ontwennen. De gewoonte om een paar keer per uur doelloos door Facebook en Instagram te scrollen werd pijnlijk duidelijk. Maar dit werd al gauw minder en vond ik het eigenlijk wel relaxed. Ik ging samen met Isa naar de supermarkt, Jippe speelde heerlijk en ik dronk koffie aan de eettafel. Pris kwam thuis van haar werk, we gingen op visite bij mijn schoonmoeder en daarna ging Jippe naar bed. Vooral het slaapmoment van Jippe is hier een moment dat iedereen zijn eigen ding gaat doen. Ik kruip vaak achter mijn MacBook, werk aan mijn blog, maar vaak pak ik ook een boek of doe het huishouden.

IMG_2821

Mijn telefoon aan het eind van de dag. Best netjes toch? 

En nu? Ik lag heerlijk in de tuin met een boek, ben daarna wat om gaan rommelen, heb met Tristan ijsjes gemaakt, hebben wat dingen in huis veranderd en we (Pris) hebben zelfs een verfje over de tafel gehaald. De kids deden spelletjes, waren buiten, knutselden, hebben gevist en waren zooooo gezellig! ‘s Avonds keken we met zijn allen een film, en dat klinkt misschien raar, maar ook dat is zeldzaam. Vaak zit iedereen achter zijn eigen schermpje met zijn eigen filmpje of serie. En dit ook meestal op zijn of haar eigen kamer.

We deden met opzet niks bijzonders deze dag, we wilden lekker thuis zijn en zien hoe de dag zou verlopen. En echt, ik raad het iedereen aan! Ik vond het zo relaxed. heb genoten van de kids en het samen dingen doen. Het was zo gezellig! Zeker weten dat we dit vaker gaan doen. Want ook de pubers vonden het best gezellig (al zouden ze dat noooooooit toegeven natuurlijk!).

PicMonkey Collage

Instagram posten op the-day-after! 

En vandaag? Werd ik wakker, checkte ik mijn telefoon, controleerde ik of mijn blog online was gekomen en werkte ik aan school (op MacBook en iPad). Ik Snapte (snapchat), plaatste mijn nieuwe Adidasjes op Instagram en volgde de moedergroep op Facebook (iets met een naderende bevalling) op de voet. Had ik het gemist? Geen moment! Maar kan ik zonder? Ja, maar liever niet!

Nogmaals, ik raad het ieder aan. Zeker in een gezin waar ieder al snel achter zijn eigen schermpje of apparaat kruipt. Het is zo gezellig!

x Lisanne

Wees eens eerlijk! Neem jij je telefoon mee naar het toilet?

2 thoughts on “No Cellphone Day – Waarom en hoe ging het?”

  1. Bijzonder! Alhoewel; ik merkt al op vakantie hoe geneigd je bent om toch even je timeline’s te checken op momenten dat je geen internet hebt. En toch, hoe jij het beschrijft en jullie gewoon andere dingen zijn gaan doen; het lijkt me wel ontzettend fijn! Ik ga het denk ik ook maar eens doen, dan moet ik alleen nog even de juiste dag kiezen:-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *