Boeken

Must reads | Boekentips #1

boektips1

De vakantie staat voor de deur of is voor sommigen al in volle gang! In mijn vakantie houd ik er van om lekker veel te lezen. ‘Vroeger’ nam ik een shitload aan boeken mee, nu zet ik ze meestal op mijn iPad. Hoe en waar je ook leest, vandaag heb ik een paar tips voor je om in de vakantie te lezen óf om alvast op je boekenlijst voor aankomende jaar te zetten!

Right Behind You – Gail Gilles

Kun je het verleden achter je laten?

Dit boek werd me aangeraden toen ik in het laatste jaar van de Pabo de minor Fictie in het onderwijs volgde. Het boek is heftig en uniek in zijn soort. Niet een standaard dramatisch boek, maar ‘hard’ en taboedoorbrekend zonder opsmuk. Kippenvel had ik tot het eind, wat een prachtig verhaal!

Beschrijving:
Kip McFarland was negen jaar oud toen hij Bobby Clarke in brand stak. Wat begon als een impulsieve daad uit woede, kost Bobby zijn leven, Kip zijn vrijheid en Kips vader zijn huis.

Jarenlang verblijft Kip in een gesloten inrichting voor jeugddelinquenten. Het is geen gemakkelijk bestaan, maar wel zo veilig dat hij zich kapot schrikt als hij zich realiseert dat hij weer naar buiten mag.

‘De moord op Bobby Clarke’ heeft zoveel losgemaakt – in het hele land – dat Kip een nieuwe identiteit krijgt. Als Wade Madison gaat hij met zijn vader en diens nieuwe vrouw in Indiana wonen. Het gaat goed. Zo goed dat Kip zich afvraagt of hij dit nieuwe leven wel verdiend heeft. In een dronken bui verraadt hij zijn ware identiteit, en het verleden springt hem van achter op zijn nek…
Zal hij er ooit aan kunnen ontsnappen?

Gebr. – Ted van Lieshout

Ook dit boek las ik voor mijn minor. Wederom een bijzonder boek waar je van moet houden. Er zit weinig vaart of een echte ‘climax’ in, maar toch vind ik het boek erg mooi en ‘puur’. Leest lekker weg, had het in één dag uit.

Beschrijving:
Kun je nog een broer zijn als je broer dood is? Dar vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongere broer Marius is gestorven. Die laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.

Door in het dagboek van zijn overleden broek te schrijven, te lezen en het ook nog te voorzien van commentaar, gaat hij als het ware postuum een gesprek met Maus aan, waarvoor tijdens diens leven weinig gelegenheid was.

Lieve Tracey… Lieve Mandy… – John Marsden

Lieve Tracey... Lieve Mandy - Marsden, John

Dit boek las ik op de middelbare school en heeft diepe indruk achter gelaten. Het hele boek is in brief-vorm geschreven, maar zo dat er toch vaart in zit. Een boek vol mysterisch en rare wendingen. Houd je niet van ‘open eindes’ of onopgeloste mysteries, dan moet je dit boek laten liggen. Ik heb er echt even wakker van gelegen namelijk. ;)

Beschrijving:
Er ontstaat een briefwisseling tussen twee 16-jarige meisjes met een totaal verschillende achtergrond. Tracy zit in een gevangenis voor een zwaar misdrijf, Mandy’s gezin is normaal, op haar broer na. Terwijl Tracy’s instelling steeds meer ‘normaal’ wordt door de briefwisseling, gaat tersluiks Mandy’s leven steeds meer beinvloed worden door haar broers agressieve gedrag. De eerst nogal oppervlakkige brieven veranderen in diepgaande uitingen van onvrede met beider leven. Het duurt daardoor lang voordat de spanning in het boek komt, maar voor degene die doorleest wordt de spanning goed opgebouwd. Het open einde van het boek doet daar nog een schepje bovenop. De emotionele, psychische achtergronden zullen door jonge lezers niet begrepen worden. Deze correspondentie zal eerder (jong) volwassenen aanspreken.

De Chirurg – Tess Gerritsen

Misschien iets minder geschikt voor de jongere lezers onder ons, maar Tess Gerritsen kan niet ontbreken uit mijn lijstje. De Chirurg is één van de vele boeken die ik jullie kan aanraden, want de gehele serie over Jane Rizzoli is onwijs goed. Er is onderhand zelfs een serie op geïnspireerd: Rizzoli & Isles.

Beschrijving:
‘s Nachts dringt De Chirurg de slaapkamers van nietsvermoedende vrouwen binnen en laat hen onvoorstelbare verschrikkingen ondergaan. De enige hoop van de politie is dokter Catherine Cordell, slachtoffer van een identieke misdaad. Twee jaar geleden schoot ze haar aanrander neer. Catherines wereld stort in als deze nieuwe moordenaar de details van toen blijkt te kennen. Kan rechercheur Thomas Moore haar beschermen tegen deze nietsontziende jager?

De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano

Ook een apart boek is De eenzaamheid van de priemgetallen. Het vertelt op een bijzonder manier het verhaal van twee mensen die op de één of andere manier steeds bij elkaar komen, maar toch maar niet met elkaar in contact komen. Sociale issues en problemen komen aan bod als of ze recht voor je neus gebeuren. Af en toe confronterend ‘echt’.

Beschrijving:
De zevenjarige Alice moet van haar vader elke dag tegen haar zin naar skiles. Op een mistige ochtend zondert zij zich af van haar skiklasje en besluit ze de afdaling alleen te maken, maar ze komt ten val en raakt voor de rest van haar leven verlamd aan een been. Mattia is de helft van een tweeling. Hij is hyperintelligent, zijn zusje Michela is zwakbegaafd. Als de tweeling wordt uitgenodigd voor een verjaardagspartijtje schaamt Mattia zich bij voorbaat voor het gedrag van Michela en hij besluit om haar op een bank in het park achter te laten met de opdracht dat ze daar op hem moet wachten. Als hij terugkomt is zijn zusje verdwenen en zij wordt nooit meer gevonden. Op de middelbare school kruisen de levens van Alice en Mattia elkaar en er ontstaat een merkwaardige vriendschap. Ze voelen zich vanaf de dag van hun ontmoeting verbonden, maar merken al snel hoe moeilijk het is om wezenlijk contact met elkaar te krijgen.

Zo, en nu jij! Ik ga morgen even een paar daagjes weg. Welke boeken móet ik lezen?

10 thoughts on “Must reads | Boekentips #1”

  1. Wat een leuke tips! Dit zijn echt zulke andere type boeken als die ik normaal lees. Ik ben zelf meer van de young adult. Op het moment lees ik The Raven Boys van Maggie Stiefvater en erg goed boek. De reünie van Simone van der Vlught vond ik ook erg goed. Het zijn te veel boeken om op te noemen, haha.

  2. Mooie lijst! Ik lees zelf boeken van de jongerenafdeling, haha!
    Een boek wat ik laatst heb gelezen en heel erg kan aanraden is ‘Het rampzalige verhaal van jou en mij’ van Jess Rothenberg.

  3. Leuke post! Ik ben volgende week met vakantie en ga aan mijn nieuwe boek beginnen: Paolo Giordano – Het menselijk lichaam. Dezelfde schrijver als het boek met de Priemgetallen, wat ik echt een waanzinnig goed boek vond. Zo mooi geschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *