Lange tijd waren mijn handen en nagels niet het boegbeeld van gezonde en verzorgde handen. Nog steeds kamp ik met droge handen en velletjes en als ex-nagelbijter blijft het lastig om daarvan af blijven. Toch zijn vooral de afgelopen twee jaar mijn handen en nagels een stuk gezonder en daarmee verzorgder geworden en dat komt vooral omdat ik weet wat er voor mijn handen werkt en hoe ik mijn (gelllak)manicure zo lang mogelijk mooi houd. Ik geef je mijn tips!
♥︎ Smeren maar!
In de tijd van eindeloos desinfecteren en huidcontact met alchohol, is deze tip misschien wel nog belangrijker. Heb je een droge huid, kies dan voor een (natuurlijke) vettige handcrème. Tegenwoordig heb je ruime keus en is er voor elke huidtype een goede crème. Je kan ook voor een vettig handmasker gaan en deze voor het slapen aanbrengen. Hydrateren is key, te veel toevoegingen zoals minerale oliën, parabenen en siliconen kun je beter mijden. De Shea Batter Intensive Hand Balm van L’Occitane of de Hand Masks van Rituals – te koop bij Beauty Plaza – zijn hier favoriet!
♥︎ Nagelolie = key
De beste tip – waarvan ik persoonlijk ook even het nut moest ontdekken – is echt het smeren van olie. Nagelolie doet meer dan alleen het verzachten van je nagelriemen. Verzorg ze en duw ze met regelmaat voorzichtig terug. Je nagelriemen beschermen de nagel en nagelmatrix voor infecties en bacteriën. In de nagelmatrix worden nieuwe cellen aangemaakt en dus is het belangrijk dat deze gezond is. Wanneer je gaat smeren met olie wanneer je nagelriemen hier om “vragen” (dus droog en kapot zijn), ben je eigenlijk al te laat. Smeer minimaal tweemaal daags je nagels en nagelriemen in met een goede olie. De olie trekt in je nagel (ook wanneer je lak draagt) en helpt de barrière op te bouwen, bevordert de nagelgroei en houdt je nagels gezond en soepel. Gezonde en soepele nagels, houden de gellak langer mooi! Heb jij nagels die traag groeien, beschadigd zijn of snel splijten? Dan is de Dadi’Oil echt mijn favoriet. Het trekt zo diep in, dat het van binnenuit je nagelriemen verbeterd. Dit helpt nagelproblemen te verminderen en de kwaliteit van je nagels te verbeteren.
♥︎ Bescherm je handen
Water is funest voor (droge) handen en te lang met je handen in het water is zeker funest voor je manicure. Tel daar eventuele (chemische) schoonmaakmiddelen bij op wanneer je gaat poetsen en je hebt een no-go. Bescherm je handen, zeker wanneer je gaat schoonmaken, met handschoenen. Vermijd chemicaliën en chloor. Beter voor je handen en nagelriemen én het gaat niet ten koste van je manicure. Zeker wanneer je net je (gel)manicure hebt laten zetten, kun je het beste zo veel mogelijk (lang) contact met water vermijden.
♥︎ Verzorgende lak
Ken je de uitspraak “je nagels moeten ademen”? Onzin! Nagels zijn dood en kúnnen niet ademen. Alles wat je nagels nodig hebben, wordt vanuit binnenuit aangevoerd. Dat (gel)lak verstikkend is, is dus ook een fabel. Wat wél schadelijk is, is het verkeerd verwijderen of lospeuteren van je gellak. Wat ik zelf graag doe, wanneer ik mijn nagels wat “rust” gun, is een verzorgende lak aanbrengen. Het geeft mijn nagels de stevigheid die ik graag wil, mijn innerlijke nagelbijter blijft ook dan van mijn nagels af én het verzorgt. Mijn favoriet zijn de lakken van Pink Gellac en Trind.
♥︎ Dit moet je níet doen!
Naast de do’s, zijn er ook een aantal dingen die je beter kan laten. Zeker wanneer je je (gellak) mooi wil houden. Zo kun je je nagels beter niet als gereedschap gebruiken. Daarmee bedoel ik dat je nagels geen blikopeners, schroevendraaiers of stickerverwijderaars zijn. ;) Je nagels bijvijlen, is ook iets wat je beter zo min mogelijk kan doen wanneer je gellak draagt. De toppen van je nagels worden namelijk geseald om je gellak zo lang mogelijk mooi te houden. Ga je vijlen, dan open je als het ware de bescherming. Daarnaast is het een absolute no-go om te pulken aan je gellak, wanneer deze loslaat. Vijl het dan desnoods een beetje bij, maar blijf er van af! Je trekt de toplaag van je nagel mee en dan beschadigt je nagel dus wél.
Pretty Polish zegt
Interessant artikel! De verzorging van onze nagels wordt vaak nog voor lief genomen.