Lifestyle

Met deze tips pak je een betere nachtrust

M’n nachtrust, ik heb wel eens betere tijden gekend… Voor mij persoonlijk komt dit meestal door twee dingen: Jippe die vroeg wakker is of mijn hoofd wat me niet met rust laat wanneer ik het druk heb op het werk. Vooral dat laatste – hoe slecht het ook is – is voor mij een reden om bijvoorbeeld slecht in slaap te komen. De laatste jaren heb ik daarom bewust een aantal dingen anders gedaan of aangepast om ‘s nachts beter te slapen!

Investeren in een goed matras

Wat echt een enorm verschil maakt is het matras waar je op slaapt. In ons vorige huis sliepen we in een klein bed met daarop een heerlijk matras van 130 x 190. Dit was een traagschuim matras en zo één heb ik nooit weer gevonden. Toen we in ons huidige huis kwamen wonen hadden we ruimte voor een groter bed en dus werd het matras ook onbruikbaar voor ons. Lang hebben we toen op een goedkoop matras gelegen tot we vorig jaar onze slaapkamer opknapte en daar een nieuw bed en matras in kregen. We investeerden meteen in een goede topper van traagschuim en wat ligt dat goddelijk. Dat maakt zo’n verschil!

Aan de kant met dat scherm

Juist ‘s avonds zit ik veel achter een scherm. Nog even werken, een blogje typen, scrollen door social media en een serie kijken. Het lukt niet altijd, maar regelmatig lees ik bijvoorbeeld nog een paar bladzijdes voor ik naar bed ga. Mijn telefoon raak ik dan echt niet meer aan. Het vermijden van schermen met blauw licht (telefoons, tv’s, tablets) is echt een goede tip wanneer je slecht inslaapt. Het licht belemmert de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Daarnaast vind ik zelf ook de overkill aan informatie die je krijgt door je telefoon niet echt een positieve uitwerking hebben op je nachtrust…

Vermijd alcohol (vlak) voor het slapen

Huh? Maar als ik ‘s avonds voor het slapen gaan een wijntje drink, slaap ik zo lekker in! Klopt! Tenminste, ik val beduidend sneller in slaap wanneer ik wat heb gedronken voor bedtijd. Toch is het wel iets wat je beter niet kunt doen wanneer je niet uitgerust wakker wordt. Met alcohol in je bloed val je inderdaad wel degelijk snel in de diepe slaap, maar de alcohol zorgt ervoor dat REM-slaap sterk verminderd wordt.Dit kan er voor zorgen dat je je overdag slaperig voelt of je minder goed kunt concentreren.

Ga niet met een volle maag naar bed

Ook niet met een hongerig gevoel natuurlijk, maar zoek hierin balans. Beter nog een stuk fruit of groente eten voor het slapen gaan, dan flink snacken voor de tijd. Een te volle maag zorgt er vaak voor dat je slecht slaap. Je kent het vast, je bent lekker uit eten geweest, eigenlijk net iets te veel gegeten en vervolgens slecht slapen. Zeker wanneer er veel knoflook of kruiden in het eten zitten is dat voor mij al een voorbode voor slechte slaap (en ik houd zo van knoflook en kruiden!).

Vind jouw manier om te ontspannen

In het verlengde van het wegdoen van de schermpjes, zoek iets waardoor je ontspant voor het slapen gaan! Dit helpt bij mij echt enorm, zeker omdat ik regelmatig ‘s avonds nog even werk. Even je zinnen verzetten en tot rust komen. Voor mij zijn dit verschillende dingen die echt van tijd tot tijd verschillen. Zoals ik al zei, lees ik een hoop maar daarnaast vind ik het momenteel ook weer heerlijk om (digitaal) te tekenen of te handletteren. Even mediteren, een bad nemen of creatief bezig zijn, kan ontzettend voor dat laatste beetje ontspanning zorgen waardoor je beter slaapt.

Wat zijn jouw tips om beter aan je nachtrust toe te komen?

 

1 thought on “Met deze tips pak je een betere nachtrust”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *