Persoonlijk Reizen

Kamperen bij Pont de Deulin (Belgische Ardennen)

Het is alweer bijna een jaar geleden, onze heerlijke vakantie in de Belgische Ardennen. En nu met de huidige maatregelen lijkt een vakantie verder dan ooit… In juli vorig jaar hebben we twee weken gekampeerd bij Camping Pont de Deulin. Een fijne, kleinschalige camping waar we ontzettend genoten hebben. Traditie getrouw schrijf ik een blog met onze tips, maar in verband met corona besloot ik die uit te stellen tot het voorjaar. Hopelijk kunnen we gauw weer op reis, want Pont de Deulin is echt een aanrader!

Camping Pont de Deulin

Middenin de prachtige natuur van de Ardennen ligt de camping Pont de Deulin. De camping bestaat al wat langer maar is sinds maart 2017 in handen van Tom en Kim. Samen met hun drie kinderen wonen zij op de camping en zijn dus erg nauw betrokken. Met hun basisregel: “Als we kunnen helpen, dan doen wij dat!” is er niets te veel gezegd. Het plezier, passie en harde werk straalt er van alle kanten vanaf. Omdat de camping een kleine 50 plaatsen heeft, is het heel kleinschalig en is er veel contact tussen kampeerders, het team dat werkzaam is op de camping en de eigenaren. Jippe was dol op Kim en de vakantie werd dan ook afgesloten met een dikke knuffel. Iedereen is super vriendelijk, heeft tijd voor een praatje of grapje en wil je overal mee helpen. Een warm bad!

Zoals ik al zei heeft de camping een kleine 50 staplaatsen voor tenten, caravans etc. Daarnaast is er aan de anderen kant van de camping een groepsveld met drie ingerichte glampingtenten. De meeste kampeerplaatsen zijn gescheiden door heggetjes, hierdoor heb je echt een eigen plekje. Er is ook gezins- of groepsweide waar nog ruimte is voor zo’n 11 plekken. Hier sta je dus met andere families op een groot veld. Middenin dat veld is een groot kampvuur dat elke avond aangestoken wordt. Super gezellig!

Voorzieningen op de camping

De camping is klein maar wel van alle gemakken voorzien. De voorzieningen zijn simpel, maar zeer verzorgd en allemaal recent opgeknapt. Er wordt uiterste zorg besteed aan de schoonmaak en het netjes houden van het park.

Bistro en terras

De camping heeft een klein terras en bistro waar je terecht kunt voor een kop koffie, ontbijt (vooraf reserveren), een drankje zoals een biertje en cocktails. De Chouffe Coffee moet je absoluut proberen, suuuuper lekker! Verder heeft de bistro een kleine kaart met snacks en een aantal simpele maar heerlijke gerechten. Lekkere pasta, spare-ribs, chili-con-carne, stoofvlees en meer. Daarnaast wordt er regelmatig een avond georganiseerd waarbij op het terras de barbecue wordt aangestoken of er lekkere steaks gegrild worden. Voor een vast bedrag kun je aanschuiven en heerlijk eten. Een aanrader!

De camping heeft dus geen winkeltje of supermarkt, maar wil je graag ‘s ochtends ontbijten met verse broodjes dan kun je je broodbestelling de dag ervoor doorgeven. De broodjes zijn ‘s ochtends bij de bistro op te halen, klaar voor het ontbijt! Verder kun je ook een volledig verzorgde BBQ reserveren zodat je lekker bij je tent kunt barbecueën.

Speeltuin en dieren

Naast het terras zit een speeltuin waar Jippe vele uren heeft doorgebracht. Doordat de camping zo klein is, kon hij er op een gegeven moment ook zelf heen wandelen. Verder was het natuurlijk super handig dat het grensde aan het terras waardoor je makkelijk een oogje in het zeil kan houden. In de speeltuin vind je een grote zandbak, een speelhuis met glijbaan en een trampoline. Vooral die laatste was natuurlijk enorm in trek. Verder wonen er bij de speeltuin gezellige kippetjes en super schattige konijntjes. Op de camping staan ook een aantal skelters waar naar hartelust op rondgereden kan worden. Voor kinderen dus genoeg te doen!

Zwemmen in de Ourthe

De camping grenst aan de rivier de Ourthe wat samen met de brug ten eerste natuurlijk voor een prachtig plaatje zorgt. De camping heeft een eigen waterzuiveringsinstallatie dat het water van de Ourthe reinigt waardoor je veilig en aangenaam kunt zwemmen. Het water wordt langzaam dieper en is super veilig voor kinderen. Waterschoentjes zijn wel aan te raden. Een heerlijke toevoeging en vooral fijn met warm weer!

Sanitair en dergelijke

Een camping is natuurlijk niet compleet zonder goede sanitaire voorzieningen. Als er iets is wat goed geregeld is bij Pont de Deulin is dat het wel. De douches zijn pas opgeknapt en werken zonder muntjes. Er zijn vier dames- en drie herendouches, maar door corona was de helft afgesloten zodat de ruimte tussen mensen gewaarborgd bleef. Verder zijn er veel wastafels beschikbaar en zelfs twee hokjes waar je afgesloten kunt wassen en tandenpoetsen. Ook voor baby’s is er een aparte ruimte waar je ze kunt badderen, handig! De toiletten zijn verder ook schoon en netjes en worden gedurende de dag goed bijgehouden. Daarnaast is er ook een wasmachine en droger beschikbaar, mocht je tussendoor willen wassen. Buiten is er een ruimte ingericht waar je kunt afwassen. Droogrekjes en afwasteiltjes hangen klaar, er is overal aan gedacht. Een absolute pluim voor de sanitaire voorzieningen, die zijn onwijs goed!

En verder…

Naast bovenstaande voorzieningen is er op de camping van alles te doen. Je vindt er geen hysterisch animatieteam, maar regelmatig worden er activiteiten georganiseerd zoals een knutselochtend, plakwandelingen of boogschieten. Zoals ik al noemde wordt elke avond het kampvuur aangestoken en zijn er bijvoorbeeld campinggasten met een gitaar of trommel. Op de camping kun je verder verschillende sportactiviteiten boeken of een Vespa huren.

Doen in de omgeving

De camping is bij uitstek geschikt om heerlijk van je rust te genieten. Boekje lezen, spelletjes spelen, kopjes koffie en cocktails op het terras… Dat hebben we dan ook absoluut gedaan! Maar daarnaast is er in de omgeving genoeg te doen en hebben we naast geluierd ook genoeg ondernomen. Dit zijn onze tips!

Fotowandeltocht

Kim en Tom hebben in de omgeving van de camping een fotowandeling van zo’n 1,5 uur uitgezet. Door middel van foto’s wordt je over de Ourthe door het plaatsje Deulin geleid en maak je een prachtige wandeling door de omgeving met beekjes en bos. Bij de receptie kun je de fotowandeling vragen waarna je direct op pad kunt! Drinken voor onderweg is wel handig, want zeker met de zon kan het flink opwarmen tijdens sommige stukken van de wandeling.

Grotten bezoeken

In de omgeving kun je verschillende grotten bezoeken die allemaal redelijk in de buurt liggen. Het dichtstbij zijn de grotten van Hotton, wat verder weg vind je de bekende grotten van Han, maar wij bezochten de grotten Remouchamps. Een half uurtje rijden van de camping in het stadje Aywaille. Het bezoek gaat in twee delen. In het eerste deel kom je onder andere door een zaal die 8.000 jaar geleden door jagers bewoond werd, daarna gaat de tocht steeds dieper de grotten in. In het tweede deel vaar je met een bootje langzaam over de meanders van de onderaardse kraakheldere rivier van zeshonderd meter lang. Vooral dat laatste was prachtig!

Zwemmen bij Maboge Plage

We hadden onwijs geluk met het weer en weekends was het zelfs erg warm! We besloten daarom op zoek te gaan naar een plekje waar we lekker konden zwemmen. Dit kan natuurlijk ook op de camping, maar een middagje ergens lekker liggen langs de rivier leek ons ook erg leuk. Na wat Googlen kwamen we uit bij Maboge Plate. Met een half uurtje rijden vanaf de camping was dit ideaal. Maboge, een charmant bosrijk dorpje in de buurt van La Roche-en-Ardenne, biedt een gratis toegankelijk “strand”. Op de Plage vind je verder een speeltuin, een cafetaria, douches en toiletten. Het water van de Ourthe was heerlijk en de omgeving maakte het dubbel en dwars af! Ook hier zijn waterschoenen trouwens weer aan te raden.

Middeleeuws stadje Durbuy

Durbuy ligt super dicht bij de camping en is absoluut een bezoek waard! Het is de kleinste stad van de Ardennen. De middeleeuwse stadskern is de afgelopen eeuwen nauwelijks groter geworden en is echt authentiek. Je doet een stap terug in de tijd, prachtig is het! De 17e en 18e eeuwse huizen staan er schitterend bij. In het centrum vind je schattige winkeltjes en op het plein leuke terrassen. De Falize rots is ook indrukwekkend. Het is een bijzondere rots die door eeuwen heen laag voor laag ontstaan is.

Wandelen langs de Ninglinspo

Eén van de mooiste plekjes die we bezocht en bewandeld hebben, is de bergrivier de Ninglinspo. De Ninglinspo is de enige bergrivier van België en de wandeling die langs deze rivier loopt, heeft dezelfde naam. De Ninglinspo ligt in de buurt van Aywaille. De route is zo’n 6 kilometer en voert je langs en over de rivier. Een echt avontuur die je langs prachtige plekjes brengt!

Avonturenpark Plopsa Coo

Coo is een prachtig klein dorpje in de buurt van Luik. Hier vind je de watervallen van Coo en daarbij Plopsa Coo. Een leuke afwisseling tussen het zwemmen en wandelen door. Plopsa Coo is een relatief klein park wat voor jongere kinderen vooral erg leuk is. Je vindt er de klassieke attracties zoals de wildwaterbaan, achtbanen, glijbanen etc. Jippe mocht (en wilde) overal in en ook de corona maatregelen waren zeer goed geregeld in het park. Het leuke van Plopsa Coo is dat niet alle historie verloren is gegaan. Zo hoort de stoeltjeslift nog altijd tot de belangrijkste publiekstrekkers. Net als vroeger brengt hij je tot boven de vallei van de Amblève, met de hoge uitkijktoren als eindstation. Vanaf dit punt heb je vrij zicht op de omgeving. Het dal, de watervallen en de eindeloos golvende heuvels van de Ardennen.

Citadel van Dinant

De citadel van Dinant staat op de rots boven het stadje Dinant. De geschiedenis van de Citadel gaat terug tot het jaar 1051, maar vooral van de geschiedenis vanaf ongeveer 1800 en de eerste wereldoorlog is er veel terug te vinden. Je ziet de verblijven van de soldaten, hebt er prachtig uitzicht over de stad, loopt door nagebootste loopgraven en brengt je door een oude schuilkelder. Die kelder loopt overigens scheef en door het ontbreken van elk referentiekader voel je je binnen enkele seconden zo dronken als wat.

Het is aan te raden om de auto boven bij de Citadel te parkeren. Dit is gratis. Vervolgens koop je een kaartje van €10 om de Citadel te bezoeken en deze geeft tegelijkertijd toegang tot de kabelbaan naar beneden (en terug naar boven). Eenmaal beneden is het leuk om ook langs de Maas te wandelen, de brug met zijn vele saxofonen te bekijken en een bezoek te brengen aan de prachtige imposante kerk.

Marche-en-Famenne

Aan het eind van onze vakantie hebben we nog een kort bezoek gebracht aan het stadje dichtbij de camping. Marche-en-Famenne is een beetje onbekend, maar al in de Romeinse tijd was hier een nederzetting en die rijke geschiedenis zie je ook terug in het stadscentrum. Er staan eeuwenoude kerken, schitterende handelshuizen en mooie vakwerkhuizen. Op het plein kun je heerlijk lunchen en ook vind je er leuke winkeltjes om te sneupen.

Verder kun je in Marche-en-Famenne ook de grotere winkels en supermarkten vinden. Deze vind je op verschillende plekken langs de doorgaande weg. Je kunt deze plekken bijna vergelijken met kleine winkelpleintjes met winkels als Action, Decatlon, Hema, H&M etc. Echt een ratjetoe van winkels, haha.

En verder…

De twee weken waren eigenlijk te kort en we waren er absoluut nog niet aan toe om naar huis te gaan. In de omgeving is zo veel te doen en te beleven en er waren nog zo veel plekken die we wilden bezoeken. Op ons lijstje stonden eventueel nog een bezoek aan Luik en La Roche-en-Ardenne. Verder hadden we graag nog Adventure Valley in Durbuy en het Bastogne War Museum bezocht. Maar helaas, twee weken zijn zo weer om!

Oh, wat hebben wij genoten in België! De camping was zo fijn, de mensen waren leuk en de omgeving was prachtig! We mogen elke vakantie graag ergens anders heen gaan, maar mochten we weer eens terug gaan naar de Belgische Ardennen dan is Pont de Deulin absoluut voor herhaling vatbaar. Een aanrader voor iedereen die wil kamperen in de Ardennen, zonder twijfel!

Bezoek hier de website van Pont de Deulin voor meer informatie. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *