Voel jij je altijd helemaal veilig en zeker? Waarschijnlijk niet. Onzekerheid en een stukje onveiligheid horen bij het – misschien wel – dagelijkse leven. Het zorgt er voor dat je scherp blijft, kritisch kijkt, krachtig en oplossingsgericht bent. Maar natuurlijk is te onzeker zijn ook niet goed. Je veilig voelen is in deze tijd natuurlijk ook iets waar we direct of indirect mee te maken hebben. Je gevoel van onveiligheid kan groeien door gebeurtenissen om je heen of door de toenemende onverdraagzaamheid. Wanneer voel jij je veilig en zeker? En wat kun jij zelf doen om bij te dragen aan je eigen veiligheid en zekerheid?
Veiligheid en zekerheid van binnenuit
Aan onzeker zijn zitten ook een hoop voordelen, zolang het jezelf niet in de weg zit. Je houdt over het algemeen meer rekening met anderen, doet beter je best, het geeft ruimte voor zelfontplooiing en ga zo maar door. Onzeker zijn hoeft dus niet iets negatiefs te zijn. Wanneer dit het wel is of wordt, moet je bij jezelf te raden gaan waar dit vandaan komt. Bij de één zit dit dieper geworteld dan de ander. Komt het uit het verleden of juist door iets wat recent gebeurt is? Ga na over welke punten je je onzeker voelt en bekijk deze eens samen met iemand die je vertrouwt. Deze persoon kijkt er waarschijnlijk heel anders tegen aan! Leg de lat niet te hoog en stel haalbare doelen. Benoem dingen die goed gaan en waar je trots op bent! Je zekerder en veiliger voelen komt ook met de jaren. Ik merk dat ik lang niet meer zo onzeker ben als toen ik jonger was. Je groeit hier echt in en dit wordt natuurlijk versterkt door positieve ervaringen op verschillende vlakken.
Op het werk
Soms kun je je flink onzeker of onveilig (letterlijk of figuurlijk) voelen op je werk. Wanneer je je letterlijk onveilig voelt op je werk, moet je daar écht iets aan doen. Afhankelijk van waar de onveiligheid vandaan komt (werkgever, collega’s, klanten, etc.) zul je hiervoor contact en hulp moeten zoeken. In deze blog wil ik het meer hebben over onzekerheid/onveiligheid van binnen uit. Toen ik jonger was, vond ik vooral het starten bij een nieuw baantje altijd heel erg spannend en kon ik daar echt flinke buikpijn door hebben. Nieuwe dingen zijn spannend en zorgen voor spanning en onzekerheid, logisch! Wanneer deze onzekerheid aanhoudt en je gaat belemmeren in je functioneren, is er echter iets anders aan de hand. Persoonlijk ben ik heel perfectionistisch, maar komt dit niet zo zeer voort uit onzekerheid, maar wel doordat ik alles heel erg goed wil doen. De balans tussen het goed willen doen (prima) en hier in door slaan vanuit bijvoorbeeld onzekerheid (niet zo prima) is soms lastig. Wees je er van bewust dat je onzekerheid je schaadt en waarschijnlijk ongegrond is. Leer van je fouten, focus waar je goed in bent en vier (kleine) overwinningen. Realiseer je dat jij anders bent dan je collega’s en vergelijk jezelf dus zeker ook niet met hen. Je bent goed zoals je bent!
Veilig en zeker in je eigen huis
Thuis moet je veilige haven zijn. De plek waar je jezelf kan zijn, je imperfecties er gewoon mogen zijn en waar je je veilig voelt. Wanneer dit niet zo is, om welke reden dan ook, is er iets goed mis als je het mij vraagt. Dit kan zijn omdat er geen veilige basis is, er momenteel iets speelt waardoor thuis niet niet een fijne plek is om te zijn etc. Dan ben ik natuurlijk niet te aangewezen persoon om jou daar tips over te geven. ;) Alleen; doe er iets aan! Want er is niets zo naar als je niet fijn voelen in je eigen huis. Waneer je je niet fijn, zeker of veilig in je huis voelt kan dit natuurlijk ook andere redenen hebben. Zorg er voor dat je huis als ’thuis’ voelt. Maak het gezellig, zorg voor een persoonlijke touch en geef het sfeer. Kies een kleur waar jij je prettig bij voelt en ga voor accessoires of een muur in die kleur. Het klinkt misschien gek, maar kleur doet zó veel! Je niet veilig voelen kan natuurlijk ook komen doordat je in een wijk woont waar je je niet prettig voelt of wanneer je misschien eens te maken hebt gehad met een inbraak (direct of indirect) of hier bang voor bent. Je huis beveiligen en je bewust zijn van inbraak gevoelige plekken is dan belangrijk. Een beveiligingscamera of inbraakalarm kan je ook een gevoel van veiligheid geven. En natuurlijk kun je zoiets nooit helemaal voorkomen, maar de nodige maatregelen nemen is natuurlijk nooit mis!
Geef een reactie