Moederschap

9 maanden borstvoeding ♥ mijn favorieten

blogbanner-2

Volgende week is Jippe alweer negen maanden. Als je me vorig jaar had vertelt dat ik negen maanden lang borstvoeding zou geven, had ik je zeker weten vertwijfeld aangekeken. En toch is het zo. Volgende week zorgen we alweer driekwart jaar voor Jippe. Vier maanden lang heeft hij alleen borstvoeding gehad, daarna zijn we gestart met bijvoeding. En inmiddels eet Jippe aardig ‘met de pot mee’ (ha-ha!) en is de borstvoeding natuurlijk veel minder geworden. De afgelopen maanden heb ik een aantal ‘favorieten’ ontwikkeld op het gebied van borstvoeding die ik graag met jullie delen wilde. Misschien hebben andere (toekomstige) mama’s er wat aan!

Schermafbeelding 2016-03-11 om 14.27.19

1. Difrax BtoB kolf

Deze kolf kwam al uitgebreid aan bod in ‘Mommy’s Favorites‘. Via Difrax kreeg ik de kans om deze te testen en ik zou serieus niet weten wat ik zonder deze fijne kolf had gemoeten! De review voor Difrax vind je hier. Samengevat vind ik het vooral fijn dat ik met deze kolf handsfree kan kolven, hij draadloos is en ook nog eens zeer discreet. Een absolute aanrader, wat mij betreft. (Een kolf is zeer persoonlijk, dus ervaringen kunnen per persoon verschillen.)

2. Netflix

Een vreemde eend in de bijt, dat snap ik. Deze licht ik dan ook graag even toe en hopelijk stoot ik hier geen fanatieke, zweverige borstvoedingsmoeders voor het hoofd. (Grapje hoor.) Borstvoeding geven is vooral in de eerste weken zeer intensief. Ik vond het zelfs af en toe behoorlijk pittig. Geen moment heb ik overwogen om te stoppen hoor! Maar op sommige dagen had ik het gevoel dat ik alleen maar aan het voeden was. Gelukkig was daar Netflix! Tijdens ellenlange voedingssessies en regeldagen was ik blij dat af en toe m’n iPad met Netflix binnen handbereik lag.

3. Nekkussen

Tijdens de eerste maanden gebruikte ik bij elke voeding (met uitzondering van het liggend voeden) een voedingskussen. Je weet wel, zo’n enorm onhandig groot kussen wat lijkt op een banaan. Inmiddels is Jippe natuurlijk een stuk groter en is dat kussen echt niet altijd meer nodig. Af en toe gebruik ik het nog wel, maar meestal gebruik ik ter ondersteuning van mijn onderarm alleen nog een simpel nekkussentje.

4. Betuwe Rode bessensap

Toen ik net weer begon met werken was daar een van de nachtmerries van elke borstvoeding gevende moeder; spruw. Gelukkig kwamen we er redelijk snel achter dat ik (beginnende) spruw had. Omdat de huisarts op dat moment op vakantie was en ik het weekend moest overbruggen, begonnen we met het aanstippen van zowel mijn borst als Jippes mondje met rode bessensap. De huisarts heb ik niet meer hoeven bezoeken, binnen een paar dagen was het over. Heb je flinke spruw, adviseer ik je trouwens wel gewoon naar de huisarts te gaan hoor!

5. & 7. Borstvoedingskleding van de H&M

Wanneer je goede basics aanschaft, kun je in principe elk (boven)kledingstuk dragen. De bh’s van H&M vind ik erg prettig. Ze zijn soepel, geven voldoende steun en klikken makkelijk open. En geef toe, heel lelijk zijn ze nou ook weer niet. Toch? Daarbij vond ik de voedingstops van de H&M ook erg prettig, als zijn deze niet een must hoor. Ik vind het fijn dat ik mijn bovenkleding alleen omhoog hoef te doen, m’n tops los klik en zo (discreet) kan voeden. Hierdoor kan het ook nog eens super discreet! Soepele hemdjes als die van de Hema of Only werken overigens ook prima!

6. Facebookpagina VBN

Sinds de geboorte ben ik lid van deze Facebook groep. Hoewel ik niet erg actief ben, lees ik graag mee. Je hebt behoorlijke fanatieke borstvoedingsmoeders er tussen zitten, maar over het algemeen is het een prettige groep waar je vragen kunt stellen en advies kunt geven. Er zijn verschillende ervaringsdeskundigen en lactatiekundigen lid. Gewoon fijn voor tips en trucs!

8. Natusan Zoogcompressen

Zonder twijfel de aller-beste. Wie zegt dat er geen verschil zit in zoogcompressen heeft niet zo’n heftige toeschietreflex als ik heb. Hoewel ik ze nu bijna niet meer gebruik, waren de pakken compressen in de eerste maanden niet aan te slepen. De compressen van Natusan zijn veruit de fijnste omdat ze goed absorberen, een prettige ‘pasvorm’ hebben en zelden ‘doorlekken’. Helaas ontdekte ik deze pas na een maand of drie. Daarvoor heb ik me ’s nachts regelmatig moeten verkleden. Daarna, nooit meer!

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn favorieten en tips!

x Lisanne

1 thought on “9 maanden borstvoeding ♥ mijn favorieten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *