Food

4 verfrissende wijnen voor deze zomer

Het is weer zomer en dus zitten we weer lekker lang buiten te genieten van de zon en de warmte. En wat is dan lekkerder om goed glas wijn in de hand te hebben. Laten we voorop stellen dat elke smaak anders is en iedereen vooral lekker moet drinken wat hij of zij lekker vindt, maar dit zijn toch wel de zomerse toppers.

Rosé

Een fruitige rosé wijn kan niet ontbreken in de zomer. Ze komen in allerlei kleuren op de markt, maar de meest populaire versie is toch wel die lichtgekleurde wijn. Zo’n typische Provence rosé kleur. Helaas denken mensen vaak dat de kleur van rosé iets zegt over de zoetheid van de wijn en blijven daarom weg van donker gekleurde wijnen. Zonde, want de kleur zegt alleen iets over de kleur van de schil van het gebruikte druivenras en de tijd die de schillen met het sap hebben geweekt. Dan wordt namelijk de kleur onttrokken. Des te donkerder de schil en des te langer de inweking, des te donkerder de rosé. En dat heeft dus niets met zoetheid te maken.

 

Pinot Grigo

De Italiaanse druif Pinot Grigio is enorm populair bij borrels en feesten en partijen. Niet zo gek, want het is dan ook een ontzettend toegankelijke wijn. Vaak ook nog eens prima geprijsd. De licht fruitige tonen en het frisse karakter, maken het een tot een mooie zomerwijn. De druif staat in Frankrijk overigens bekend onder de naam Pinot Gris. Vooral in de Franse Elzas wordt deze druif met succes verbouwd. Al is de smaak en het karakter van deze wijnen toch een stuk voller en geparfumeerder dan de Italiaanse variant.

Verdejo

Liever een wijn met iets meer kracht? Ga dan voor een Verdejo. Deze Spaanse druif wordt met succes verbouwd in de regio Rueda. Het zijn wijnen vol fruit met het tonen van citrus en kruiden. Ook een perfecte wijn voor bij de borrel, maar leent zich ook uitstekend bij zomerse gerechten en vele salades.

Licht gekoeld rood

Rode wijn in de koelkast? Jazeker, dat kan prima. Dit geldt niet voor elke wijn, maar er zijn een paar druivenrassen die zich uitstekend lenen om als wijn licht gekoeld geserveerd te worden. Pinot Noir uit de Bourgogne of andere streken bijvoorbeeld, Gamay uit de Beaujolais of een fruitige Bardolino of fris fruitige Valpolicella. Het zijn allemaal wijnen die best even in de koelkast mogen. Schenk ze vervolgens op een temperatuur van zo’n 14 tot 16 graden in. Heerlijk voor die zomerse dagen en zwoele zomeravonden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *