Home

Tips om alles uit een kleine studentenkamer te halen

Toen ik aan de Pabo in Arnhem studeerde heb ik bijna vier jaar op kamers gewoond. Op mijn 17e kwam er plots een kamer vrij bij een klasgenootje en binnen een maand verhuisde ik van mijn ouders’ huis naar een studentenwoning. Naast zelfstandig werd ik er daarnaast ook nog eens heel creatief van. Want wonen in een kamer van nog geen 12 m2, zorgt ervoor dat ineens heel efficiënt met je ruimte omgaat. Dit zijn mijn tips voor een kleine studentenkamer!

Meubels met verschillende functies

Wanneer je weinig ruimte hebt, kun je niet veel meubels kwijt. Toch moet je ergens kunnen slapen, studeren, eten en daarnaast het liefst ook een plekje hebben om te kunnen relaxen. Een veel voorkomend meubel in de studentenkamer is dan ook de slaapbank. Je hebt hier verschillende variaties in. Een bank die je kunt uitklappen, maar bijvoorbeeld ook een bank die je wanneer je de kussens eraf haalt omtovert in een bed. Een slaapbank kan daarnaast ook nog extra opbergruimte hebben, bijvoorbeeld voor je beddengoed. Ideaal! Verder kun je je studeerplek handig combineren met de eettafel (studeren in bed is namelijk not done) en kun je op zoek gaan naar krukjes die zowel als bijzettafel als zitplaats kunnen dienen.

Gebruik je muur handig

Een volle muur maakt de ruimte automatisch kleiner, je moet de muur dus decoratief maar daarbij ook efficiënt gebruiken. Maak gebruik van planken waar je leuke dingen op kunt zetten maar ook je boeken op kwijt kunt bijvoorbeeld. Je hebt ook planken die binnenin ook ruimte bieden. Daarnaast had ik hoog aan de muur twee balkonhangers hangen. Hier hingen vier klapstoeltjes aan die ik tevoorschijn kon toveren als ik bezoek had, maar die niet in de weg stonden wanneer ik ze niet nodig had.

Benut de ruimte optimaal

Overbodige plekjes kun je gemakkelijk gebruiken om spullen op te bergen. Zo kun je – wanneer je niet kiest voor een slaapbank – kiezen voor een bed met ruimte eronder of met lades. Zelf had ik een hele hoge hoogslaper, zo eentje waar ik ook onder kon staan. Hier stond mijn tafeltje met twee stoeltjes en had ik een laag kastje staan met mijn servies en dergelijke. Hierdoor had ik de rest van de kamer over om een gezellig plekje te creëren. Handig!

Inklapbare meubels

Meubels die je kunt inklappen zijn in een kleine ruimte ook ideaal. Zo sprak ik net al over klapstoeltjes, maar deze gebruikte ik alleen voor visite natuurlijk. Verder had ik een eettafel waar je met zijn tweetjes aan kon zitten, maar deze kon ik ook uitklappen voor een ruimte vier-persoons eettafel wanneer ik meer mensen te eten had. Tegenwoordig heb je ook tafels die van salon- naar eettafel kunt uitklappen en zelfs bedden die je tegen de muur kunt inklappen.

De vensterbank

Het fijnste plekje in mijn kleine kamertje vond ik mijn vensterbank. Ik had prachtige grote klapramen en de vensterbank heeft mijn opa verbreed. Hierdoor kon ik heerlijk in het licht zitten met kussentjes en had ik een fijn zitplekje zonder dat dit veel ruimte innam. Dit waren teven extra zitplekken als we een gezellig avondje hadden, want zo konden er meteen weer twee extra mensen zitten.

Met de juiste tips, tricks en kleuren kun je je kleine kamer omtoveren tot een fijne ruimte waar je veel mee kan. Zoek ook eens op Pinterest voor ideeën, er zijn genoeg manieren, je moet ze alleen even weten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge