Persoonlijk

Telefoongedrag ❤︎ Waar maak ik me schuldig aan?

De smartphone, bij het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking is deze niet meer weg te denken. We zijn vergroeid met onze telefoon, 91% procent van de volwassenen heeft zijn of haar mobiele telefoon zelfs 24 uur per dag binnen handbereik. Eerlijk? Ik zou moeilijk zonder kunnen, niets is onmogelijk, maar het is zo gegroeid. Tegenwoordig vindt er wel een kleine verschuiving plaats. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun telefoongedrag en proberen hier wat mee te doen. Lukt dat altijd? Nee. Maar het is soms wel eens goed om stil te staan bij je eigen telefoongedrag. Dus; waar maak ik me schuldig aan?

Zodra ik me verveel of niks te doen heb, pak ik mijn telefoon

Schuldig! Ik ben regelmatig onderweg en zodra ik even niks te doen heb, pak ik eigenlijk direct mijn telefoon. Vroeger “verveelden” we ons nog wel eens, maar tegenwoordig word je op je wenken bediend zodra je niks te doen hebt. Doelloos surfen door je social media, even je Instagram checken of scrollen door je Twitter tijdlijn. Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik mijn telefoon pak zonder dat ik eigenlijk weet waarom, gewoon puur omdat ik op dat moment even niks te doen heb. Overigens heb ik mijn mobiel abonnement daar wel op aangepast. Ik zit veel op 4G en wil dus genoeg data hebben om online te kunnen zijn en blijven.

Ik bel zelden met mijn telefoon

Best gek eigenlijk he? De mobiele telefoon is ooit op de markt gekomen zodat we onderweg bereikbaar zouden zijn, mocht dit nodig zijn. Ik vergeet nooit meer bovenstaand filmpje wat in 1999 gefilmd is toen de mobiele telefoon in opkomst was. De hele dag bereikbaar zijn? Wat een onzin! Dit veranderde eigenlijk in rap tempo en het onderweg bellen was helemaal het ding. Hier heb ik me nooit heel erg schuldig aan gemaakt en deed (en doe) dit alleen als het echt noodzakelijk is. Maar bellen met mijn mobiele telefoon heb ik lange tijd wel fanatiek gedaan. Met een relatie op afstand – ik woonde in Zutphen en Pris op Ameland – was mijn mobiel me heilig. Ik was binnen no-time door mijn mobiel abonnement heen en heb regelmatig hoge belkosten gemaakt. Dit kwam natuurlijk ook door de dure sms’jes van 30 cent per 160 tekens. Tegenwoordig bel ik zelden meer en SMS ik nog minder dan dat ik bel. Alleen vaak even met mijn ouders of soms met Pris als ik van huis ben. Maar vaak gebruiken we dan ook FaceTime om elkaar te kunnen zien en daar heb je dan weer geen belminuten voor nodig. Hier heb ik op een gegeven moment mijn mobiel abonnement dan ook op aangepast; veel data, weinig belminuten en sms’jes.

Ik besteed gemiddeld zo’n 2 uur per dag aan mijn telefoon

Twee uur jongens! Twee uur! Die twee uur kan ik zó veel nuttiger gebruiken. Goed, dat is misschien niet helemaal waar. Want de tijd dat ik op mijn telefoon zit, ben ik regelmatig onderweg of zijn het “momentjes” tussendoor. Toch vind ik het wel confronterend en sinds ik de app Moment heb geïnstalleerd ben ik me een stuk bewuster van mijn telefoongebruik. Deze app draait op de achtergrond zonder dat dit invloed heeft op je batterijduur en registreert het aantal minuten dat je je telefoon gebruikt, hoe vaak je je telefoon activeert en om de hoeveel minuten je gemiddeld je telefoon even checkt. Mijn feiten? Mijn gemiddelde telefoongebruik:

 • 2 uur per dag
 • 70 pick-ups per dag
 • Om de 13 minuten check ik mijn telefoon
 • 10 uur slaap gemiddeld (de tijd tussen dat ik mijn telefoon ’s avonds weg doe en ’s ochtends weer op pak)

Gelukkig is dit minder dan de gemiddelde Nederlander, dat had ik overigens niet verwacht, maar toch schrik ik best wel eens van de cijfers wanneer ik mijn Moment app open.

Ik heb de neiging om overal foto’s van te maken

Mijn Cloud staat vol met foto’s, ook van de meest onzinnige dingen. Tien foto’s van Jippe in het bos, vijf foto’s van Jippe die een ijsje eet, acht foto’s van het strand. En dan bedoel ik niet in totaal, maar van één moment. Ik klik er op los met de camera op mijn mobiele telefoon, iets wat onwijs veel voordelen heeft, maar ook iets waar je misschien toch ook wel eens te snel naar grijpt. Moet ik nou echt wéér een foto maken van het strand, het bos of dat ijsje? Blijkbaar, want zonder nadenken heb ik al een aantal foto’s geschoten. Gevolg is overigens ook dat ik het maken van fotoboeken maar voor me uitschuif, want: eerst moet alles uitgezocht worden.

Ik heb last van deeldrang en ben een tikkeltje verslaafd aan social media

Velen – en vooral bloggers – zullen dit ook herkennen. Deeldrang. Nu heb ik dit een tijdje veel erger gehad. “Hoi ik zit op Twitter en ik deel elke stap die ik zet”, maar daar ben ik gelukkig van genezen. Maar toch, deeldrang. Vooral op Instagram mag ik graag fijne dingen delen. En dat komt ook wel weer voort uit bovenstaand punt; ik houd van foto’s maken. Maar ik geef eerlijk toe, wanneer ik een prachtig kopje koffie zie, een mooi landschap spot of nieuwe producten binnenkrijg, ik denk meteen; delen! Kan en wil ik hier iets aan doen? Ik probeer me er wel altijd bewust van te zijn wat ik deel, zeker op mijn openbare Instagram. Maar minderen? Stiekem kan en wil ik dat niet, ik ben misschien toch een kleeeeein beetje Instagram verslaafd.

Oh, eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan. Maar voor nu lijkt het me wel genoeg, hihi. Tja, die smartphone heeft ons leven flink overgenomen. Makkelijker gemaakt, maar stiekem ook wel eens wat gecompliceerder. Ach, zolang we ons bewust zijn van ons gedrag, zijn we al een wat beter bezig toch? Wil je toch een dagje zonder je telefoon overleven? KPN schreef er een leuk artikel over.

11 thoughts on “Telefoongedrag ❤︎ Waar maak ik me schuldig aan?”

 1. Goed artikel!
  Had je al eens geprobeerd om een maand geen mobiele telefoon te gebruiken.
  Het is het proberen waard….
  Ik was bijna een halfjaar zonder mobieltje…..
  Het kan dus wel….

  Xoxo

 2. Oef, ja het is een ellendig ding die telefoon. Kan niet met en niet zonder. Vind hem fantastisch voor de foto’s, maar maak er ook veel te veel. En die deeldrang… Laatste tijd gaat het wel beter, probeer hem regelmatig écht apart te leggen en niet meer aan te raken. Maar sommige dagen zijn dan weer het tegenovergestelde. Die 2 uur zijn best confronterend, zonde van je tijd eigenlijk!
  Merel onlangs geplaatst…Slechte voetbalvrouw | 7 redenen waarom ik keihard faal!My Profile

 3. wat een leuk stukje
  ik probeer al veel minder op mijn telefoon te kijken en heb de regel ingesteld dat als we ergens aan het eten zijn er helemaal geen mobiel op tafel komt.
  mijn vriend wil nog wel eens de neiging hebben de voetbal scores na te kijken en dan “opent vanzelf” het voetbal whatsapp groepje zich raar he!?

  1. Sommige dagen maak ik me daar ook schuldig aan hoor, zeker in het weekend wanneer ik veel met mijn blog en social media bezig ben. Maar doordeweeks haal ik dat vaak bij lange na niet, dus dat compenseert dan weer. :’)

 4. Mijn telefoon en ik hebben een haar-liefde verhouding met elkaar. We kunnen vaak niet met elkaar of ook niet lang zonder elkaar. We plagen elkaar, negeren elkaar maar hebben elkaar ook dagelijks nodig. Het is wat he, met de telefoons van tegenwoordig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge