dagje ameland
Ameland

Een dagje Ameland? Dit zijn mijn tips!

Ameland is een prachtig vakantie eiland als je het mij vraagt. Er is voor ieder wat wils en genoeg te beleven. Zeker wanneer het weer meezit kun je je hier prima eventjes vermaken. Naast de vele toeristen komen er ook veel dagjesmensen naar het eiland toe. Zeker wanneer het mooier weer wordt en dagen als Pasen, Hemelvaart en Pinksteren aanbreken. Mensen die in Friesland op vakantie zijn en een dagje Ameland mee pakken, inwoners van het Noorden die een dagje mini-vakantie houden of mensen die eilandhoppen. Ameland is niet een enorm groot eiland, maar toch zul je keuzes moeten maken wanneer je één dagje op het eiland bent. Ik geef je een aantal tips!

Vervoer op Ameland

Je kunt Ameland op verscheidenen manieren verkennen. Uiteraard kun je te voet gaan, maar dan ben je redelijk beperkt tot één of twee dorpen, tenzij je hoofddoel wandelen is natuurlijk. Ook is het openbaar vervoer op Ameland prima geregeld en kun je een dagkaart kopen waarmee je de hele dag over het eiland kunt reizen per bus. De meeste mensen die een dagje overkomen huren een fiets. Het eiland is prima te befietsen en zo kun je eigenlijk overal op het eiland komen. Er zijn namelijk plaatsen waar je met de auto of het openbaar vervoer niet kunt komen, dus persoonlijk raad ik je aan om een fiets te huren. Ben je op vakantie in Friesland, dan kun je er ook voor kiezen om een lease scooter te nemen en Friesland en dus ook Ameland op deze manier snel te verkennen. Wel zou ik dan voor een elektrische scooter gaan, deze zijn ook te huur op Ameland en zijn natuurlijk een stuk milieuvriendelijker, en dat laatste is wel iets wat bij het duurzame Ameland past.

Must-sees of must-do’s

Eenmaal op Ameland aangekomen wil je het eiland natuurlijk verkennen. Het is goed om te weten dat het dorp uit vier dorpen bestaat. Van Oost naar West zijn dat Buren, Nes, Ballum en Hollum. Wanneer je met de veerboot aankomt, kom je aan in het plaatsje Nes. Elk dorp heeft zijn eigen charme en verschilt, afhankelijk wat je wilt doen of zien.

Wanneer je een natuurliefhebber bent, vind ik een bezoek aan het Oerd een aanrader. Met de fiets ga je door de duinen naar (bijna) het meest Oostelijke puntje van Ameland. Hier aangekomen heb je prachtig uitzicht over de Noord- en Waddenzee en kun je heerlijk genieten van het uitzicht, de natuur en de rust. Een volle picknickmand mee en lekker rustig aandoen. Absoluut iets wat wij elke zomer in ieder geval één keer doen.

Uiteraard kan een bezoek aan het strand niet ontbreken. Wanneer het mooi weer is, kun je hier heerlijk liggen en relaxen met bijvoorbeeld een goed boek. Blijer kun je mij persoonlijk niet maken. Daarna lekker lunchen of iets drinken bij de strandtent, die elk dorp heeft, hoort er natuurlijk ook bij.

Heb je de Noordzee wel gezien dan kun je ook “de andere kant” van het eiland bekijken en fietsen langs de dijk. Het uitzicht over de Waddenzee is prachtig en langs de dijk kun je richting alle dorpen fietsen. Wanneer je helemaal Westelijk fietst kom je vanzelf uit in Hollum waar de bekende rood-witte vuurtoren staat. Een absolute trekpleister die je uiteraard ook kunt beklimmen om vervolgens van het mooie uitzicht te genieten.

Ben je flink actief geweest en wel toe aan wat ontspanning, dan zijn er genoeg terrasjes te vinden. Elk dorp heeft leuke en gezellige terrasjes, maar de meeste vind je in Hollum en Nes. Het centrum van Nes vind ik persoonlijk het gezelligst, maar als inwoner van Nes ben ik natuurlijk wat bevooroordeeld. ;) In Nes (maar ook in de andere dorpen) kun je de leuke winkeltjes opzoeken voor kleding, souveniertjes of accessoires. Er is genoeg te vinden!

Eten en drinken

Horeca in overvloed, wat dat betreft kun je echt alle kanten op. De horeca op Ameland doet het goed en er is voor ieder wat wils. Een aantal persoonlijke favorieten zijn:

 • Zee van Tijd (Nes)
 • Cantina Dolores (Hollum)
 • Nobel (Ballum)
 • Stranders (Buren)

Daarnaast zijn er genoeg leuke terrasjes zoals Nescafé (Nes), ’t Baken (Nes) en de verschillende strandtenten. Verder kan ik Restaurant de Piraat natuurlijk niet buiten beschouwing laten. Mijn vaste lezers weten dat ik daar een aantal jaar heb gewerkt. Dit restaurant ligt in de haven van Nes en is dus ideaal wanneer je aankomt en moet wachten bij die vreselijke lange rij bij de fietsenverhuur of wanneer je weer vertrekt en nog gauw even wat wilt eten. Het grote terras biedt een prachtig uitzicht over de Waddenzee en daarbij is het perfect voor kinderen (want; speelhol en springkussen) en grote gezelschappen.

Slecht weer?

Kijk, met mooi weer heb je niet veel nodig, zoals je misschien al wel door had. Beetje fietsen, strandwandelen, terrasje pakken… Maar is het koud, regenachtig of bezoek je Ameland in een ander seizoen dan de zomer? Dan is er ook genoeg te doen! Zo zijn er verschillende musea zoals het Natuurmuseum (Nes), het Juttermuseum (Buren), het Nostalgisch Museum (Ballum) en het Maritiem Centrum Abraham Fock (Hollum). Ook zijn er (overdekte) boottochten die bijvoorbeeld langs de zeehondjes varen.

Evenementen

Ameland organiseert regelmatig leuke evenementen. Dit kan een reden zijn om het eiland te bezoeken of juist te vermijden (in verband met drukte). Voor beiden valt natuurlijk wat te zeggen. Mocht je van festivals, feestjes, sport etc. houden dan is er het gehele jaar genoeg te doen. Voor de exacte data zou ik Google even raadplegen, maar een greep uit deze evenementen in de zomer zijn:

 • Rondje Ameland (juni)
 • Beach Rugby Festival (juni)
 • Bootwateren (juni)
 • Madnes (juli)
 • Ambachtelijke dag (juli)
 • Midzomerfeest (juli)
 • Roggefeest (augustus)
 • Horizontoer (augustus)

Eigenlijk is er te veel om in één blogpost te noemen en de meningen over wat je absoluut moet doen wanneer je Ameland een dagje bezoekt zullen ongetwijfeld verdeeld zijn, maar dit zijn mijn persoonlijke tips. Wil je meer blogjes van mij over Ameland? Klik dan hier!

Ben je bekend of woonachtig op Ameland? Wat zijn wat betreft jou dan echte must-sees?

 

 

15 thoughts on “Een dagje Ameland? Dit zijn mijn tips!”

  1. Wat leuk om te horen en zo zie je maar dat we wat dat betreft eigenlijk maar weinig van onze buurlanden weten. Super leuk om eens met de kinderen te doen! Ameland is echt een aanrader!

  1. Gezellig druk, al is het in het hoogseizoen in combinatie met mooi weer en veel dagjesmensen wel veel drukker hoor! Maar ik denk dat je daar als toerist minder “last” van hebt dan als “inwoner”. 😉

  1. Haha, dat ken ik ja. Veel mensen kennen het ook van school- en studentenreisjes! Des te leuker om eens terug te komen! ;)

 1. wat een leuke tips, wij gaan eind mei tot begin juni naar Ameland dus je tips zijn welkom. we kunnen niet wachten en hebben enorm zin om te struinen op de fiets! je woont zelf in Nes, wat is je favoriete natuurgedeelte? of is alles prachtig! groeten van Mireille

  1. Wat leuk! Ameland is prachtig! Ik ben graag op het Oerd en de weg ernaar toe is prachtig om te fietsen. Onderweg kom je langs het “Spijkerpad” waar je met een bruggetje over het water via de duinen op het strand komt. Maar fietsen richting Ballum, Hollum… De vuurtoren en het Hollumerbos is ook top! Maar wat betreft de natuur is het Oerd echt mijn favoriet! Fijne vakantie alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge