Lifestyle

Duurzaam leven | Wat doe jij voor de wereld om je heen?

Duurzaamheid is een hot topic. In de tijd waarin we leven wordt duurzaam leven steeds bekender en belangrijker. En wie denkt dat duurzaamheid alleen te maken heeft met “suffe” thema’s heeft het mis. Duurzaam leven is veel meer dan dat! Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nou niet hét grote voorbeeld ben wat betreft duurzaamheid. Dan kun je beter met mijn vrouw spreken. Maar mede door haar en het feit dat Ameland toch wel één van de voorlopers is op het gebied van duurzaamheid is het wel iets waar ik mij steeds meer mee bezig houd. En dat kan al door hele kleine dingen anders of bewuster te doen!

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is een breed begrip wat, zoals ik al zei, veel meer omvat dan de meeste mensen vaak denken. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven wordt tegenwoordig onder duurzaamheid verstaan. Vaak wordt dit omschreven aan de hand van de drie P’s: People, Profit en Planet.

Weet wat je eet! 

Experimenteer eens met andere gerechten, kook plantaardig en schrap eens een keer dat stukje vlees. Vooral dat laatste is iets wat wij steeds vaker doen. We laten het vlees weg of kiezen voor een vleesvervanger. De productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Sla eens een vegetarisch kookboek open en probeer eens wat anders dan wat je altijd eet. Kies voor biologische producten en producten zonder E-nummers. Onbewerkte en plantaardige voeding is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens veel gezonder voor jouw lijf! Tegenwoordig zijn duurzame producten steeds beter verkrijgbaar in de normale supermarkt en dus is er geen excuus om het niet eens te proberen!

Wees lief voor jezelf en anderen. 

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor de mensen en dingen om je heen zorgen. Simple as that! Probeer minder te oordelen, interesse te tonen in je medemens en gewoon eens stil te staan bij alles wat je hebt. Wees dankbaar en spreek het uit! Als je tevreden bent met je leven, wordt je minder materialistisch – zegt deze onwijs materialistische persoon – en hierdoor koop je minder. Stil staan is sowieso de key als je het mij vraagt. Er is meer dan alleen werken, studeren en vliegen van hot naar her. Laat de boel eens staan, ga er op uit en geniet! Doe je telefoon eens weg en maak eens een praatje terwijl je wacht op de bus. Wees lief!

Bespaar energie

Misschien wel de makkelijkste manier om duurzaam te leven is eens kritisch te kijken naar je huis. Waar kan je op besparen? Kun je de lampen vervangen door LED lampen misschien? Zet je koelkast eens op een lagere stand en draai de thermostaat naar beneden wanneer je niet thuis bent. Of, misschien heb je wel een houtkachel. Kies dan voor duurzaam verbrandingshout zoals de houtpellets van Delangebv. Zet je apparaten uit als je naar bed gaat en laat je telefoon niet de hele nacht op de lader liggen. Kleine dingen kunnen een verschil maken. En het scheelt ook nog eens in je portemonnee!

Heb ik dat echt nodig?

Minimaliseren is ook hot. En niet voor niets! In de wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, proberen we langzaam de focus te leggen op het minder materialistisch worden. Dit laatste is iets waar ik nog veel te leren heb, want ik ben een vrij impulsief, materialistisch persoon (there, I said it). Wil je iets kopen waarvan je niet echt weet of je het nodig hebt? Schrijf het op en wacht een week of twee en kijk of je het dan nog steeds graag wilt. Probeer minder trendgevoelige items te kopen voor je huis en kleding. Trends zorgen ervoor dat spullen snel overbodig worden of niet meer “passen”. Koop items die neutraal zijn, zodat je er lang mee kunt doen. Scheelt geld én is beter voor de wereld om je heen!

Een betere wereld begint bij jezelf. Cliché, maar waar. Met kleine dingen kun je een verschil maken. Je hoeft niet gelijk zonnepanelen aan te schaffen, vlees af te schaffen en alleen nog maar natuurlijke producten te kopen. Maar er zijn wel kleine dingen die je wél kunt doen, zonder dat ze al te veel moeite kosten. En je zult zien, het brengt alleen positiviteit!

 

1 thought on “Duurzaam leven | Wat doe jij voor de wereld om je heen?”

  1. Handige tips!
    Gezond eten en erop letten om de juiste producten te kopen.
    Energie te besparen door op speciale labels te letten ect. bij de aanschaf van apparatuur en nog veel meer…

    Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge