Persoonlijk

Dit zeggen mensen als ze horen dat je lesbisch bent

Weet je? Wanneer mensen horen dat je “op hetzelfde geslacht” valt, dan lijkt het ineens geoorloofd om alles te mogen zeggen en vragen. Dat is geen understatement, ik spreek uit eigen ervaring. En hoewel ik de aandacht en nieuwsgierige mensen als puber soms ook best interessant vond (hey, laten we eerlijk zijn), zijn er bepaalde dingen die ik echt (te) vaak hoor. Ik zet een aantal opmerkingen op een rijtje; een greep uit de vele die ik de afgelopen 15 jaar te horen heb gekregen.

Een opmerking vooraf: Natuurlijk snap ik best dat de meeste opmerkingen gemaakt worden uit onwetenheid of interesse en dat het vaak niet “zo” bedoeld is. Lees deze blogpost dus ook vooral met een dikke vette knipoog, maar wel mét onderliggende boodschap. ;)

“Zeg, wie van jullie is eigenlijk het mannetje?”

Uhm, last time I checked waren we allebei nog vrouw. En ik val op vrouwen, niet op mannen. Dus, no men involved.

“Hoe kun je nou zeker weten dat je op vrouwen valt als je het nog nooit met een man geprobeerd hebt?”

Hoe kun jij zo zeker zijn van het feit dat je hetero bent als je het nog nooit met iemand van hetzelfde geslacht geprobeerd hebt? Nou?

“Jij, lesbisch? Zonde!”

Dank je. Geloof ik? Ik neem aan dat je dat als compliment bedoelt?

“Maar, je ziet er helemaal niet uit alsof je lesbisch bent?”

Hoe had ik er uit moeten zien dan? “Wij” lopen niet allemaal op bergschoenen met geruite houthakkersblousjes en een opgeschoren kapsel. Jeeeez, onder welke steen leef jij?

“Wel zielig voor je vader dat hij nooit een schoonzoon zal krijgen.”

Hmmmz, gelukkig heb ik ‘m een kleinzoon geschonken. Die ook nog van voetbal houdt. M’n moeder daarentegen is erg blij met die extra schoondochter, toch mam? ;)

Man (meestal dronken): “Ik houd ook van vrouwen! Ik ben ook lesbisch!”

…. *loopt weg*

“Ben je lesbisch? Oh, maar daar heb ik niets op tegen hoor!”

Eigenlijk een heel lief bedoelde en vaak gemaakte opmerking, meestal omdat de persoon in kwestie zich ongemakkelijk voelt. 9 van de 10 mensen die hoort dat je op hetzelfde geslacht valt moet even melden dat ze “daar echt niets op tegen hebben hoor”. Gelukkig maar! ;)

“Ben je altijd al lesbisch geweest?”

Er was een moment, zo tijdens mijn 11e levensjaar dat ik ’s ochtend wakker werd en dacht: “Weet je wat? Ik denk dat ik maar lesbisch word! Die jongens uit groep 7 zijn zoooooo kinderachtig.” Maar daarvoor, was ik volop voor de mannen hoor!

“Heb je een hekel aan mannen?”

Ja, vreselijk. Ik krijg spontaan uitslag als ik er te dicht bij in de buurt kom. Maar nee, serieus. Ik houd van mannen. Alleen niet om een relatie mee te hebben.

“Denk je niet dat je ooit een man gaat missen?”

Denk jij niet dat je ooit een *vul hier hetzelfde geslacht in* gaat missen? Nee, dat denk ik dus niet. Ik kan het me niet voorstellen. (Lees ook: Waarom met een vrouw getrouwd zijn zo leuk is.)

“Pff, mannen zijn zo lastig. Ik denk dat ik ook maar lesbisch word. Lekker makkelijk!”

Als je voor makkelijk wilt gaan, zou ik je niet adviseren om “lesbisch te worden”. Tenzij je daar gelukkiger van wordt natuurlijk. Maar makkelijker? Dat wordt het zeker niet.

“Ben je lesbisch? Ik heb een vriendin en die heeft een kennis en zijn zus die is ook lesbisch! Ken je die?”

Het is misschien lastig te geloven, maar niet heel lesbo-land kent elkaar. Ja, er bestaan hele lesbische communities. Tried it, not my cup of tea. Tenzij je vrouwendrama wilt, dan is het zeker aan te raden.

Overigens ben ik altijd heel open over mijn geaardheid hoor. Ik heb gemerkt dat dat het makkelijkst is. Ik heb liever dat je dingen vraagt dan wanneer je ze zelf invult of achter mijn rug om praat. Op de één of andere manier blijft het toch iets “bijzonders” ofzo. Persoonlijk ben ik me daar vaak niet meer van bewust, maar wordt dat duidelijk wanneer ik me voorstel aan mijn nieuwe collega, mijn nieuwe klas of wanneer mijn vrouw en ik hand en hand over straat lopen. Maar verder zijn “we” gewoon hetzelfde als ieder ander mens hoor. ;)

2 thoughts on “Dit zeggen mensen als ze horen dat je lesbisch bent”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge