Moederschap

Besparen binnen een groot gezin.

Eerlijk is eerlijk, wij zijn niet in het bezit van een dikke spaarrekening en soms doen we uitgaven die we achteraf misschien beeeeeeter nog even niet hadden kunnen doen. We hebben het zeker niet slecht, maar we hebben ook periodes gehad dat we aan het eind van ons geld net nog een beetje maand over hadden. Hierdoor hebben we ook veel geleerd, kleine bespaar trucjes waardoor we regelmatig flink konden besparen. Deze tips deel ik vandaag met je! 

Open een spaarrekening voor je kinderen.

Kinderen moeten ooit gaan studeren en geloof me, dat is niet goedkoop. We hebben er één in de luiers, maar ook één op kamers die al studeert. MoneYou geeft aan dat vier kinderen ongeveer 40% van je inkomen kosten. Dat is flink wat! Wanneer je vroeg een spaarrekening opent, kun je op tijd beginnen met sparen voor die dure studie of je kinderen een fijn startkapitaaltje meegeven wanneer ze hun vleugels uitslaan en op zichzelf gaan wonen.

Doe één keer per week boodschappen.

Met stip op nummer één, want als je vaak op iets kunt bezuinigen, zijn het de boodschappen. Wanneer je één keer per week grote boodschappen doet, kom je minder vaak in de verleiding om onnodige (vaak ook nog slechte) dingen te kopen die weer extra geld kosten. Wij doen momenteel vaak twee keer per week boodschappen en je merkt dat wanneer je de weekend boodschappen doet je vaak toch weer met onnodige dingen thuiskomt. Een kasboekje bijhouden met je wekelijkse uitgaven wil ook helpen en kan je goed inzicht geven in je uitgavenpatroon.

Zoek naar aanbiedingen of zelf gratis (!) producten.

Persoonlijk ben ik een echte koopjes-jager. Wij maken altijd gebruik van aanbiedingen voor luiers, verzorgingsproducten en boodschappen. Ook zijn mijn Scoupy-app en ik onafscheidelijk en heb momenteel al €90,- bespaard. Met Scoupy kun je geselecteerde producten voor leuke prijsjes of zelf gratis proberen. Je stuurt je bon in en binnen soms al een dag staat het bedrag weer terug op je rekening. Zo heb ik ooit eens voor een half jaar wasmiddel kunnen inslaan, katching!

Tweedehands kleding.

Kinderen zijn duur en verslijten kleding, heel veel kleding. Soms heb ik het gevoel dat ik maar met mijn ogen hoef te knipperen en ze zijn alweer uit hun schoenen gegroeid of zijn hun broekspijpen veel te kort. Wij kopen redelijk veel tweedehands kleding en schoenen. Dit kan via Marktplaats, maar we hebben ook een lokale Facebookpagina met vraag en aanbod. Super handig, je weet waar het vandaan komt én het kan je onwijs veel geld besparen.

Ruim op en verkoop!

In het verlengde van bovenstaande tip, verkoop zelf de spullen die je niet meer nodig hebt maar wel iemand anders nog blij mee kunt maken. Sommige kleding, zeker van kleine kinderen, is maar kort gedragen en ziet er nog als nieuw uit. Je maakt er zeker weten iemand anders blij mee en jij verdient een leuk extraatje. Dit kun je uiteraard ook doen met je eigen kleding, schoenen, apparaten en ga zo maar door.

Probeer te besparen op je energie rekening.

Eén die voor ons ook heel goed werkt is het bewust omgaan met energie. Schaf spaarlampen aan, wees bewust van de apparaten die nog op actief staan terwijl je ze niet gebruikt, laat geen lampen branden in ruimtes waar je niet bent etc. Een goede tip is ook het uitschakelen van de wifi ’s nachts en bijvoorbeeld de apparaten die in slaapstand staan uit het stopcontact te trekken. Die wifi is trouwens ook heel goed voor de rust van je kinderen. ;)

Dit zijn een aantal tips waar wij veel aan hebben, die niet al te moeilijk zijn én wel een wezenlijk verschil kunnen maken! Hopelijk heb je er iets aan en misschien heb jij nog een leuke aanvulling!

x Lisanne 

3 thoughts on “Besparen binnen een groot gezin.”

  1. Handige tips.
    Ooit eens gedacht aan een rommelmarkt? ik haal heel vaak de leukste merkkleding voor de kids uit voor een paar euro of zoals vorige week 2 x een pakket voor 0,50 per shirtje en 1,00 per broek.
    ook speelgoed koop ik regelmatig op de rommelmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge